Wednesday 25 July 2012

APAM GANDUM GULA PERANG

Assalamualaikum wbt...


Baru teringin nak makan apam gandum.....cari dalam tenet, terjumpa lah Mat Gebu punya resepi.....


BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g tepung gandum
3/4 cawan gula perang (brown sugar)
2 cawan air
11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.
  2. Lenser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
  3. Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....


Buat lah apam ni...rupa nya menjadi....tapi air kene tambah sikit.....



Satu adunan banyak jugak dapat nya.....boleh lah antar kat jiran sikit....nak makan tak nya habis jugak.....
Buat ni waktu bulan puasa....

No comments:

Post a Comment